6 Nisan 2014 Pazar

Elektro Gitar Hakkında Bazı Bilgiler

Günümüzde en bilindik enstrümanlardan birisi haline gelmiş olan elektro gitar, tellerinde oluşan titreşimi gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektriğe çevirebilen ve bu elektriğini bir amplifikatör (amfi) yardımıyla yüksek miktarda sese dönüştürebilen bir müzik aletidir. Özellikle rock müzik türünün vazgeçilmez enstrümanları arasında olan elektro gitar, birçok müzik türünde karşımıza sıkça çıkmaktadır. Boş gövdeli ve katı gövdeli olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Boş gövdeli elektro gitarlar, Archtop adını alan ve yüzeylerinde kıvrımlara sahip gitarlardır. Ses, gitardaki boşlukta yayılarak bir yükselticiye ihtiyaç duymadan zengin bir ton çıkarır. Dünyaca ünlü Gibson firmasının tasarladığı ve elektro gitar severlere tanıttığı bu tarz gitarlar her ne kadar sesin dağılma özelliğine sahip olsalar da yine de manyetikler yardımı ile kullanılırlar. Diğer gitarlara nazaran daha hafif olmaları bir avantaj olarak kabul edilebilir.

Katı gövdeli elektro gitarlar ise, ince ve daha ağır olan masif gövdelere sahiptirler. Sesin doğal yollardan yayılmasına engel olurlar ve yüksek ses elde etmek için bir amfiye ihtiyaç duyarlar.

elektro gitar

Bir
elektro gitar , tek başına size istediğinizi veremeyebilir. Bunun için yanında bazı ekipmanlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Efekt aletleri, profesyonel ses sistemleri ve amfiler bu ekipmanlardan bazılarıdır. Klasik gitara göre daha pahalı olan elektro gitarda, düzgün ve temiz bir ses alabilmek için iyi bir amfiye sahip olmalısınız. Fazla ton seçeneğine sahip olana amfiler sayesinde istediğiniz ses düzeyini elde edebilir ve rahatlıkla elektro gitar çalabilirsiniz. Profesyonel ses sistemleri de sizlere elektro gitar çalarken yardımcı olabilecek ekipmanlardandır. Daha çok geniş kitlelere hitap esnasına (konser gibi etkinlikler) kullanılan bu ses sistemleri sayesinde; güçlü ve temiz bir ton yakalayabilir, bu tonla oluşturacağınız ezgileri yüzlerce hatta binlerce kişi ile paylaşabilirsiniz. Maliyeti yüksek olan bu profesyonel sistemler, sanatçıların vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Konser alanlarında ve büyük kitlelere hitap ederken kullanılan bu profesyonel ses sistemleri çoğu zaman özel olarak üretilir ve sadece bazı özel uygulamalarda kullanılır. Bu sistemleri tercih etmek için büyük bir yıldız olmanıza gerek yoktur ama dediğim gibi yüksek maliyeti yüzünden size problem yaratabilir. Bu yüzden profesyonel bir elektro gitar sanatçısı değilseniz ve büyük gelir elde edeceğiniz bir konsere çıkmayacaksanız bu sistemleri almanıza gerek yoktur. Bunun yerine daha ucuz fiyata da temin edebileceğiniz alternatif ses sistemleri kullanmanız sizin için daha doğru olacaktır. Son olarak elektro gitar ekipmanları arasında efekt aletleri yer alır. Distortion, clean, delay ve overdrive gibi birçok efekti içinde bulunduran pedallar kurarak analog bir sistem ile çalışabilirsiniz. Bütün bu pedalları bir araya getirerek kurduğunuz düzen, size müzik esansında ton değişiklikleri yapmanızı sağlayacak bir sistem sunar. Ama bütün bunlarla uğraşmak istemiyorsanız eğer processor adlı düzenek tüm bu sesleri sizin yerinize toplar ve kullanmanızı sağlar. Kaliteli bir processor düzeneği de analog sistemin yerini alır ve aynı görevi görür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder