20 Mart 2014 Perşembe

Kurumsal Yazılım

Yazılım, normal hayatta en çok işittiğimiz kelimelerden biridir. Masaüstü Bilgisayar ile ilgili tüm noktalarda, programdan da bahsedilir, zira masaüstü bilgisayarın kendisinin işler olması, birçok prosedürün yapılır hale gelmesi program uygulamalarıyla mümkün olabilir. Şirketlere özel olarak verilen; hem internet hem de firma içi prosedürlerin yürütülmesi hizmeti de kurumsal program olarak adlandırılır.

Masaüstü bilgisayara bütünsel olarak incelersek; iki bölümden oluştuğu görülür. Bunlar, ‘Hardware’ denilen ‘donanım’, ve ‘software’ denilen ‘program’dır. Kasa içindeki somut parçalar donanımı oluşturur. Bu parçaların birbirleriyle ilişkilerinin sağlanması, ve komutların uygulanması ise programdır. İşletim sistemleri, ‘Word’ aynısı uygulamalar, ve makine diline çeviri için kullanılan çeviri uygulamaları, program uygulamalarına örnektir.

Kurumsal program ise, bir firmanın birçok etkinliğinin kayıt altına alınabilmesi, gerektiğinde raporlanması, ve ihtiyaç duyulan istatistiki verilerin saplanması için gerekli uygulamaların tümüdür.Bunun yanı sıra, şirket içindeki iletişimi, ve elemanların yazışmalarını sağlayan uygulamalar da buna dahildir.

kurumsal yazılım
lar, genel olarak paket şeklinde satışa sunulan bir uygulamadır. Bahsedilen hizmetler bu uygulamaya dahildir, ve servislerin sağlanmasının yanısıra, bakımı ve problem çıkması durumunda verilecek yardımlar da, danışmanlık hizmeti biçiminde sağlanır.

Kurumsal programın genel olarak paket şeklinde satışa ve ayrı bir şirket tarafından verilmesinin bir anlamı da; şirketlerin kendi firma içi durumlarına yük getirmemesidir. Bilgi prosedür departmanları tarafından geliştirilmesi ve yürütülmesi zor olan bu programlar için, her elemana tek tek eğitim vermek, ilaveten bu departmanlar dışında da bütün elemanları bu hususta bilgilendirmek, zaman ve maddiyet bakımından yüktür. Bu nedenle kurumsal program denen bir alan doğmuş, ve bilgi prosedür departmanlarından ayrı bir uzmanlık ve servis haline gelmiştir.

Türkiye içindeki Tüm ilgili firmalar bu hizmeti alır. Yalnız banka ve online e ticaret firmaları, kurumsal yazılım
dan en fazla yararlanan sektörler olarak öne çıkar. Bunun sebebi, bu iki sektörün belki de en çok müşteriye sahip olan sektörler olmasıdır.

Yetişkin her bireyin banka hesabına sahip olması, bunun yanı sıra internet kullanıcısı da olması, banka şirketlerinin internet şubeleri de açmalarına neden olmaktadır. Hatta çoğu kişinin, telefon ve tablet masaüstü bilgisayarları, masaüstü cihazlardan daha sık kullanmaya başladığı da bir gerçektir. Bu nedenle kurumsal program bankalar için bir mecburiyet halini almaktadır. Banka internet şubeleri için en üst önemdeki özellik güvenliktir; bundan dolayı kuruluşların bu alanda kendilerini kanıtlamaları beklenir.

E ticaret ise, dünyada amazon.com, e bay gibi sitelerle yayılan, fakat artık ülke içerisinde bile büyük bir pazar haline gelen bir sektördür. Bunun sebebi belki de internet kullanımının alışkanlık haline gelmesi, ekrandan ve masa başından işlerimizi halletmenin cazibesidir. En yakın marketten bile edinilebilecek eşyaların kapımıza kadar gelmesini sağlayan, artık yiyecekten hediyelik eşyaya çok geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olan e ticaret, kurumsal programdan en fazla yararlanan sektörler arasındadır. Müşterilere ulaşmak, reklam ve pazarlama, ödeme gibi bütün hizmetler internet üzerinden sağlandığı için, program altyapısı hayati önemdedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder